Yoga

Yoga is een prachtige manier om je lichaam te verkennen, te ervaren en te voelen. Door middel van allerlei verschillende oefeningen ga je jouw grenzen steeds duidelijker herkennen. Grenzen, die in het dagelijkse leven - door de drukte en de grote hoeveelheid taken die er bij velen op het bordje liggen - vaak overschreden worden. Het lichaam en/of de geest zullen dan signalen kunnen afgeven, die niet altijd worden opgevangen. Door jouw ervaringen met de yoga oefeningen kun jij je eerder van die signalen bewust worden.
Inmiddels zijn er zoveel vormen en stijlen van yoga, dat het voor velen een vraagteken is welke vorm bij jou past. Daarom is het raadzaam om een proefles te ervaren, zodat je weet of de yogavorm en de yogadocent(e) bij je past. In de Zonnewijzer zijn er zes yogadocentes die momenteel de yogalessen verzorgen. Hieronder lees je een toelichting van iedere docente.

 

De lessen die Hellen van Geffen aanreikt op elke werkdag van de week zijn gebaseerd op de Hatha en de Dru yoga (eigenlijk heet het Hellen-yoga). Lesgeven is een grote passie, waarbij er nog nooit een les met tegenzin is gegeven..... een grote zegening.

Inspiratie, liefde, gevoel en afstemming zijn van groot belang voor haar om de lessen te geven. Hatha yoga en de Dru yoga vullen elkaar heel mooi aan, waardoor de lessen als een vloeiend geheel kunnen worden beleefd. Als verbinder is de adem erbij om spanningen te kunnen losmaken. Yoga is een fantastische manier om goed in je lichaam te kunnen zijn en rust in je hoofd te kunnen hebben. Dat brengt je thuis in jezelf!

Door de mix van yogastijlen, aangevuld met meditatieve oefeningen ligt de nadruk van haar lessen vooral op het bewust voelen en ervaren. De weegschaal in het dagelijkse leven van zeer velen slaat door naar het denken en doen. Haar yogalessen leggen meer gewicht in het voelen, waardoor de weegschaal van het bewust aanwezig Zijn meer in balans komt.
Zeker ook haar gezin is een bron van inspiratie om van te mogen houden en te leren.

Naast de yogalessen geeft ze vanuit dankbaarheid verdiepingsmeditatie momenten en verzorgt de opleiding tot yogadocent(e).

Het is een bijzondere ervaring om mensen yoga en meditatie te mogen aanreiken.

Mail Hellen via zonnewijzerdrunen@tele2.nl of bel 0416-378029 of 06-47079239

Om de folder voor de yogalessen van Hellen in te zien, klik op yogafolder 2019

 

Denise Brokken geeft les in de kleine yogaruimte op woensdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur, van 10.30 tot 11.30 uur, op woensdagavond van 19.15 tot 20.15 uur en van 20.45 tot 21.45 uur.

Naast de yogalessen aan volwassenen geeft Denise ook kinderyoga op woensdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur en zwangerschapsyoga.

Sinds haar kinderen op eigen benen staan heeft ze de ruimte die daardoor is ontstaan gebruikt om mandala´s te tekenen, mantra´s te zingen, zich te verdiepen in voeding volgens de Ayurveda, maar bovenal te starten met een yoga opleiding bij de Zonnewijzer.

Nooit gedacht dat deze yoga opleiding zoveel verandering teweeg zou brengen in haar leven. Vooral door yoga te doen en het lesgeven komt ze thuis bij zichzelf, thuis bij wie ze werkelijk is. Met passie en vanuit haar gevoel geeft ze op een speelse en rakende manier yogalessen. Hatha en Dru yoga zijn haar basis waar vanuit ze haar lessen inspirerend aan kan reiken.

Mail Denise via yoga-akasha@outlook.com of bel 06-34611710

 

Eefje van Geffen-Timmermans reikt yogalessen aan in de kleine yogaruimte op dinsdagavond van 19.15 tot 20.15 uur en op donderdagavond van 19.15 tot 20.15 uur en van 20.45 tot 21.45 uur. Yoga met Eefje biedt een ultiem moment van self-care, rust, liefde en jezelf kunnen zijn aan. Je neemt even afstand van de drukte van je dag, om weer met twee voeten op de grond te kunnen aarden en al je to-do lijstjes te laten zijn voor wat het is. Tijdens de lessen ga je steeds meer leren en ervaren hoe het is om in jouw eigen kracht te kunnen staan en hoe je dit kan toepassen in jouw dagelijkse leven. 

Bel Eefje op 06-40204448

 

In de lessen die Ilona Merkx aanreikt op dinsdagavond van 18.00 tot 19.00 uur, van 19.15 tot 20.15 uur en op woensdagochtend van 10.30 tot 11.30 uur wordt Hatha Yoga gecombineerd met yoga Aplomp.

Yoga en Aplomp zoekt spelenderwijs naar totaliteit, 'in het lood zijn' zowel fysiek als mentaal. Een toestand van balans en stabiliteit door gewoon yoga te doen en te voelen wat er te voelen valt. Je eigen ervaringen ontdekken in de les, een ingang van zelfonderzoek.

De oefeningen in Ilona's lessen helpen je om op een andere manier met houding en beweging om te gaan. Een rustpunt kunnen vinden hoe je met yoga zelf kan bijdragen aan een gevoel van balans, aan een betere spanningsregulatie en aan bewustwording wat er in je leeft.

Een yogales begint met een warming-up, gevolgd door kleine en toegankelijke oefeningen, yoga houdingen (asana's), een ademoefening en de les eindigt met een eind ontspanning.

De lessen hebben een mild karakter en zijn toegankelijk voor iedereen.

Mail Ilona via ilona.merkx@gmail.com of bel 06-40710288
Meer informatie kun je lezen op Ilona's website www.ilonamerkx.nl

 

In de les die Esther van Roozendaal aanreikt op zaterdagochtend van 10.30 tot 11.30 uur is Hatha Yoga het uitgangspunt. De oefeningen wisselen af met kalme bewegingen , eenvoudige ademoefeningen en korte meditaties. De oefeningen spreekt Esther in, waardoor je je aandacht meer kunt richten op de bewegingen die je maakt.  Dit kan helpend zijn om ontspanning te ervaren en in het hier en nu te zijn.

Esther heeft een gezin met twee kinderen en is werkzaam in het onderwijs. Net zoals zo velen, heeft ze een vol  bestaan. Sinds 15 jaar heeft ze Yoga gevolgd en coachingsopleidingen gedaan. Dit leidde tot een opleiding voor Hatha Yoga. Yoga zorgt in Esther's leven voor basisrust en het helpt om goed in contact te zijn met haarzelf. Het is heel fijn om deze ervaring met Yoga door te mogen geven. Het is vooral gewoon leuk om te doen: Yoga!!!

Mail Esther op esthervanroozendaal@ziggo.nl of bel 06-46755569 of 0416-379938

 

Petra Gorter geeft yogales op de dinsdagavond van 20.45 tot 21.45 uur. Na vele jaren yogales gevolgd te hebben bij de Zonnewijzer wilde ze graag meer diepgang ontwikkelen en yoga toelaten in haar leven om het zodoende ook te kunnen delen. Ze heeft een yoga opleiding gevolgd in Tilburg en daarna haarzelf en haar manier van lesgeven verder ontwikkeld door een vervolgopleiding te volgen bij de Zonnewijzer. De lessen ontstaan vanuit haar gevoel waarbij ze het fijn vind om Hatha en Dru yoga te combineren. Hatha staat voor intensieve(re) oefeningen, dit gecombineerd met Dru yoga (yoga vanuit het hart). Hierbij maak je zachte, vloeiende bewegingen. Door je lichaam te activeren en op je adem te letten word je je bewust van jouw eigen lichaam en ontspant je geest zich waardoor je in balans komt. You are one yoga class away from a good mood:-)

Mail Petra op petragorter3@gmail.com of bel 06-17467577

 

Yvette van Bracht gaat flow yogales geven op zaterdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur vanaf 4 januari 2020! Na eerst zelf te beleven wat yoga binnen De Zonnewijzer was is Yvette zo thuis geraakt, dat ze de opleiding tot yogadocente bij Hellen gevolgd heeft.

Dit heeft haar bevestigd in wat ze al wist: samen met anderen haar liefde voor muziek, bewegen, bewustwording, persoonlijke groei en vrijheid ervaren en delen.

Zaterdag 14 december kun je nog deelnemen aan een proefles flow yoga, zodat je kunt proeven of deze vorm van yoga bij je past.

Lijkt het je ook fijn om je vrij te voelen, je energie te laten stromen en dit alles ondersteund door Yvette en muziek, laat het haar weten via mail: yvettevanbracht@gmail.com of bel 06-12399427.

 

Voor wie is yoga bedoeld:

 

De taboe gedachten dat yoga alleen voor oudere vrouwen is of dat je alleen maar op je hoofd moet staan is inmiddels naar de achtergrond verschoven. Yoga is zowel voor mannen als vrouwen bedoeld die het pad van de bewustwording op willen.

Het mooie van yoga is dat zowel beginners als gevorderden zich binnen één groep met yoga kunnen verbinden. Velen starten met yoga vanwege ademklachten, spanningsklachten, gewrichtsproblemen, houdingsproblemen of gewoon omdat er behoefte is aan meer rust in het leven. In een yogales hoef je niet te presteren, want presteren brengt juist pressie (spanning) met zich mee. Je lichaam geeft goed aan wat het wel en niet kan. Vind je weg om hier naar te luisteren.

 

Wat neem je mee

 

Draag tijdens de les prettige, loszittende kleding. Daarnaast neem je een grote handdoek of deken mee. In de yogaruimte zijn matjes aanwezig waarop jij je doek of deken kunt plaatsen. Neem bovendien nog een trui en een paar sokken mee om tijdens de ontspanning niet af te koelen.

Het allerbelangrijkste wat je meeneemt is aandacht voor jezelf. Hoe vaak ben je niet met iedereen en alles bezig behalve met jezelf? Realiseer dit… de yoga–les is puur en alleen voor jezelf.

 

Wat zijn de effecten

 

De ervaring leert inmiddels dat mensen die aan yoga doen leniger en krachtiger worden. Men is zich steeds meer bewust van het lichaam, de adem en de grenzen. Blokkades in het lichaam die je tegenkomt bij bepaalde oefeningen brengen je mogelijk inzicht in jouw zelf. Als je kijkt naar de mensen die aan yoga doen, zien zij er vaak veel jonger uit dan hun werkelijke leeftijd. Dat komt omdat hun licht sterker naar buiten komt!

 

Het is een zeer dankbare taak om hier aan bij te mogen dragen.

 

Yoga grote ruimte

Grote yogaruimte in De Zonnewijzer

 

 

 

Kleine Yogaruimte

Kleine yogaruimte in De Zonnewijzer

© De Zonnewijzer

© M–Sphere Webdesign