Oefeningen

Yoga Nidra, een levensveranderende oefening

Yoga nidra is een ontspanning, die dieper gaat dan de slaap. Door in een bepaalde volgorde met aandacht door je lichaam te gaan, raak je allerlei gebieden in je hersenen. Via het oproepen van beelden en gevoelens kunnen onbewuste delen van de geest worden opgeroepen. Door middel van een sankalpa geef je een positieve boodschap of besluit aan je onderbewustzijn. Dit besluit heeft te maken met iets dat je wezenlijk wilt veranderen in je leven op lichamelijk, emotioneel, mentaal of spiritueel gebied. Maak van het besluit een eenvoudige, korte zin die gemakkelijk te onthouden is. Formuleer de woorden in het nu, alsof je het al gerealiseerd hebt en vermijd de woorden wil(len) en niet (geen). Aan het begin van een yoga nidra herhaal je de sankalpa, waardoor het zaadje van je wens, je besluit in de bedding van je geest geplant is. Aan het eind van de yoga nidra herhaal je nogmaals de sankalpa en dat kun je zien als het water geven aan je zaadje, zodat het kan gaan groeien. Wanneer je weet wat het is dat je wilt bereiken met yoga nidra, dan kan de sankalpa de schepper zijn van je verandering. Voorbeelden van een sankalpa:

Ik ben tevreden

Ik heb vertrouwen

Ik doe het goed

Ik ben gezond

Ik houd van spinnen

Ik leef alcohol (rook, drugs) vrij

 

 

De Yoga Nidra oefening op Youtube:

 

 

 

De vijf Tibetanen, ook wel genoemd ‘fontein der jeugd’.

De vijf Tibetanen zijn een serie oefeningen afkomstig uit Tibet. De oefeningen zorgen ervoor dat het lichaam energiek en fit wordt en/of blijft. Om te beginnen zou je de oefeningen 1 tot 5 keer kunnen doen en dit langzaam opvoeren tot je iedere dag elke oefening 21 maal kan herhalen.

De vijf Tibetanen als pdf, klik op Tibetanen

 

 

 

 

 

 

 

 

De vijf Tibetanen op Youtube:

 

 

 

De Zonnegroet, ook wel Surya Namaskara genoemd.

De Zonnegroet is een zeer energetische yoga serie, die je aan het begin van de dag zou kunnen doen. Het activeert vele spieren en gewrichten in je lichaam en laat de energie goed doorstromen. Doe de Zonnegroet zo vaak als goed voelt.

De Zonnegroet als pdf, klik op Zonnegroet

 

 

 

 

 

 

 

 

De Zonnegroet op Youtube:

 

 

 

De groet aan de Maan, ook wel Chandre Namaskara genoemd.

De groet aan de maan is een serie oefeningen die je heel goed kunt doen rondom de tijd van volle maan. Bedoeling is om het water in je lichaam – en je bestaat voor ruim 70 procent uit water – beter te kunnen laten doorstromen.

De Groet aan de Maan, klik op Maangroet

 

 

 

 

 

 

 

 

De Groet aan de Maan op Youtube:

 

 

 

De 5 Lu Jong oefeningen, 5 oefeningen uit Tibet ter versterking van de wervelkolom.

Lu betekent lichaam, Jong betekent transformatie, verandering. Doordat je met de rug voorover en achterover draait en er torsies van de bovenrug en middenrug plaatsvinden worden alle wervels naar alle kanten toe beoefend. De krachtige ademoefening tussen alle oefeningen in zorgen voor het loslaten van energetische spanningen.

De 5 Lu Jong oefeningen als pdf, klik op Lujong

 

 

 

 

 

 

 

 

De 5 Lu Jong oefeningen op Youtube:

 

 

 

De groet aan de 4 windrichtingen

Ga met je gezicht naar het Noorden staan en plaats je handen in de Namaste, voeten heupbreedte. Stap met je rechtervoet naar rechts uit en verdeel je gewicht over de beide voeten. Breng je armen zijwaarts naar buiten en buig door de knieën. Laat je lichaam zakken tot je op je hurken zit.

Pak met beide handen energie op van de aarde en neem dat langzaam mee omhoog. Draai je handpalmen halverwege naar boven en hef ze boven je hoofd. Daarmee open je jezelf voor de wijdsheid en de wijsheid van het universum. Open de armen wijd en daarmee open je je hart naar het Noorden toe. Breng dan de handen langzaam terug in Namaste en trek ook je rechtervoet terug. Herhaal de oefening maar begin nu met een uitstap met je linkervoet.

Sluit je ogen en verbind je met de kwaliteit van het noorden: dit is acceptatie.

Herhaal voor jezelf de affirmatie, zin, mantra die de noorderwind je brengt: “Ik accepteer dat wat het leven me brengt”

Open de ogen, strek je armen naar rechts uit en neem een denkbeeldige bal tussen je handen. Dit is de bal van acceptatie. Hiermee ga je langzaam een cirkel draaien door de handen naar boven te brengen en ze daarna linksaf te laten zakken, vervolgens naar beneden en dan weer naar rechts totdat je een volledige cirkel hebt gemaakt. Terwijl je deze cirkel maakt, herhaal je twee keer de affirmatie “ik accepteer dat wat het leven me brengt”(of een variant op deze zin).

Trek vervolgens de handen naar je hart toe en ga door naar de linkerkant. Daar vandaan maak je opnieuw een cirkel, terwijl je de affirmatie van de acceptatie herhaalt. Daarna neem je de bal van acceptatie voor je hart en voel de energie tussen je handen. Breng langzaam je handen in Namaste voor je hart, zodat je de acceptatie in je hart sluit. Herhaal met je ogen gesloten nog eenmaal je affirmatie. Draai vervolgens het lichaam een kwart naar rechts zodat je je richt naar de volgende windrichting.

Herhaal dan bovenstaande serie.

De kwaliteiten en affirmaties zijn:

Oosten: dankbaarheid “Ik ben dankbaar voor alles”
Zuiden: loslaten “Ik laat los en ga mee met de stroom van het leven”
Westen: vertrouwen “Ik heb vertrouwen”

 

 

 

 

 

 

 

 

De Groet aan de 4 windrichtingen op Youtube:

 

 

 

De 8 Brokaten,

Deze prachtige serie van 8 Chinese gezondheidsoefeningen zijn heerlijk om te ervaren. Yin en yang in één serie verenigd. Door de zachte bewegingen, afgewisseld met krachtige bewegingen maakt deze serie tot één van mijn favorieten. Geniet ervan!

 

 

 

 

 

 

 

 

De 8 Brokaten op Youtube:

 

 

 

De 8 Brokaten,

In de buitenlucht in het park.

 

 

 

 

 

 

 

 

De 8 Brokaten op Youtube:

 

 

 

De Egyptische Zonnegroet,

De Egyptische Zonnegroet is een eenvoudiger zonnegroet dan de traditionele groet aan de zon. Zeer versterkend voor je rug en heerlijk om te doen, zeker ook buiten. Geniet ervan!

 

 

 

 

 

 

 

 

De Egyptische Zonnegroet op Youtube:

 

 

 

De Groet aan de Aarde,

De groet aan de aarde (Dru yoga) is een prachtige serie om de aarde te begroeten en dankbaar te zijn voor alles wat de aarde je brengt. Vooral het fundament in je lichaam (benen, voeten) wordt versterkt in deze groet. Geniet ervan!

 

 

 

 

 

 

 

 

De Groet aan de Aarde op Youtube:

 

 

 

Yogalessen voor jou,

Op ons youtube kanaal de Zonnewijzer Drunen kun je diverse yogalessen voor jou vinden. Deze zijn opgenomen in de tijd dat er live geen yogalessen konden worden aangereikt. Geniet ervan!

 

 

© De Zonnewijzer

© M–Sphere Webdesign